Πως γίνεται ο εντοπισμός ανασφάλιστου αυτοκινήτου, ποια πρόστιμα, κυρώσεις επιβάλλονται

Πιο κοντά από ποτέ είναι η πιθανότατα κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων να βρεθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο μπροστά σε ειδοποιητήρια από την εφορία που θα τους ενημερώνουν ότι πρέπει να ασφαλιστούν, αλλά και να καταβάλουν πρόστιμα στην εφορία .
081212432

Ετσι όσοι δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά σε αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις καλό είναι να ενημερωθούν αλλά και να ασφαλίσουν άμεσα το όχημά τους, έστω και αν το έχουν σε ακινησία χωρίς να έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ Σαββαίδου, αλλά και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ Χατζηθεοδoσίου, το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να κάνει γενικό έλεγχο των στοιχείων των αυτοκινήτων, που είναι σε κυκλοφορία, με αντίστοιχη βάση δεδομένων με τα ασφαλισμένα οχήματα στις ασφαλιστικές εταιρίες.
Η βάση αυτών των δεδομένων των ασφαλιστικών εταιριών, που διαχειρίζεται το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτου, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο όταν ένα αυτοκίνητο ασφαλίζεται ή λήγει η ασφάλιση χωρίς να ανανεωθεί.
Η ίδια βάση δεδομένων είναι προσβάσιμη και από την τροχαία σε κάθε τροχονομικό έλεγχο μέσω online συστήματος, αλλά και από τους ίδιους τους ασφαλισμένους μέσω διαδικτύου.
Ετσι μπορούν να τσεκάρουν και οι ίδιοι από το internet αν έχουν ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ,καθώς την εταιρία που είναι ασφαλισμένοι και πότε λήγει η ασφάλιση αυτή.
Απλά μπορούν να επισκεφθούν την διεύθυνση www.hic.gr και σε εδική ηλεκτρονική φόρμα που υπάρχει εκεί να συμπληρώσουν μόνο το ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
Χρειάζεται ειδική προσοχή όταν κάνετε μια ασφάλιση αυτοκίνητου καθώς δεν αρκεί μόνο να πληρώσετε τα ασφάλιστρα σε κάποιον ασφαλιστή ή ασφαλιστικό πρακτορείο η σε online ασφάλιση ,αλλά να λάβετε άμεσα το την απόδειξη πληρωμής στην ασφαλιστική εταιρία και το συμβόλαιο που αναφέρει ,ώρα και ημερομηνία ασφάλισης και ώρα ημερομηνία λήξης του συμβολαίου ,για να μην βρεθείτε σε απρόοπτες καταστάσεις με το γεγονός ότι πληρώσατε και κάποιος σας είπε ότι είστε ασφαλισμένος
Ποιο είναι το πρόστιμο και οι κυρώσεις για τον κάτοχο ανασφάλιστου οχήματος;
Ο Νόμος 489/76 προβλέπει τις εξής κυρώσεις:

A. Διοικητικές κυρώσεις
Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα
Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.
B. Ποινικές κυρώσεις
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και
Χρηματική ποινή μέχρι €3.000
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για: να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις να πληρώσει παράβολο €250 για να ασφαλιστεί
Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο €500, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

 

Πηγή: http://www.asfalisinet.gr/

Posted in news.