Σε ετήσια έκθεση για τη διαφάνεια οι ασφαλιστικές

PINAKES_YPOLOGISMOI

Απόλυτη διαφάνεια στα μεγέθη των ασφαλιστικών εταιρειών βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η φερεγγυότητα και η χρηματοοικονομική τους κατάσταση, επιβάλλει το Solvency II, υποχρεώνοντας τις διοικήσεις στην κατάρτιση ειδικής ετήσιας έκθεσης.

 

Το περιεχόμενο της έκθεσης, από την οποία θα μπορεί να αντλεί πληροφόρηση η εποπτική αρχή, θα καθορίζει ο νέος νόμος περί λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, με τον οποίο θα τροποποιηθεί το ν.δ. 400/70. Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση περί της «δημόσιας πληροφόρησης» των ασφαλιστικών εταιρειών θα περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

 

–          περιγραφή της δραστηριότητας και των επιδόσεων της κάθε επιχείρησης,

–          ανάλυση του συστήματος διακυβέρνησης και εκτίμηση για την καταλληλότητά του σε σχέση με το προφίλ κινδύνου που αναλαμβάνει κάθε εταιρεία,

–          περιγραφή, χωριστά για κάθε κατηγορία κινδύνου, του βαθμού έκθεσης,

συγκέντρωσης, μείωσης και ευαισθησίας στους κινδύνους,

–          περιγραφή, χωριστά για τα στοιχεία ενεργητικού, τις τεχνικές προβλέψεις, τις λοιπές υποχρεώσεις, τις τεχνικές βάσεις και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τις αποτιμήσεις. Οι εταιρείες θα υποχρεούνται να εξηγούν τυχόν σημαντικές αποκλίσεις από τις αντίστοιχες τεχνικές βάσεις και μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την σύνταξη των οικονομικών τους καταστάσεων.

–          περιγραφή της διαχείρισης των κεφαλαίων, και ειδικότερα:

o   της διάρθρωσης και του ύψους των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και της ποιότητάς τους,

o   των ποσών της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας και της Ελάχιστης Κεφαλαιακής Απαίτησης,

o   των πληροφοριών που επιτρέπουν την ορθή κατανόηση των κυριότερων διαφορών μεταξύ των παραδοχών στις οποίες βασίζεται η τυποποιημένη μέθοδος και εκείνων του εσωτερικού υποδείγματος που χρησιμοποιείται από την επιχείρηση για τον υπολογισμό της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας,

o   του ποσού της τυχόν απόκλισης από την Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση ή της τυχόν σημαντικής απόκλισης από την Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Πηγή: http://insuranceworld.gr

Posted in news.